Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ιστορία του Δασικού

Αναρτήθηκε από Ροδοχωρίτης On 9:30 μ.μ.
Το 1932 συστήνονται με νόμο αναγκαστικοί συνεταιρισμοί για τη διαχείριση δασών που έχουν πολλούς συνιδιοκτήτες.

Οι μεγαρεμιώτες συστήνουν τον δικό τους δασικό συνεταιρισμό, τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Διαχείρισης Συνιδιόκτητου Δάσους Μεγάλου Ρεύματος (Α.Σ.Δ.Σ.Δ. Μ. Ρεύματος) με συνιδιοκτήτες τους αρχηγούς των 143 οικογενειών που πρωτοεγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Τα μερίδια αυτά, άλλα ολόκληρα άλλα κλασματικά, παραμένουν τα ίδια ως σήμερα.

Το 1935 οι 143 συνέταιροι αγοράζουν ακόμα μια δασική έκταση 7000 στρεμμάτων περίπου στη θέση «Μπέλα Βόδα». Έτσι η συνολική συνεταιριστική έκταση ανέρχεται στα 17000 στρέμματα περίπου. Από αυτά τα 4000 αποτελούν την καλλιεργήσιμη γη.

Για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί ότι, το αγρόκτημα Ροδοχωρίου που παραχωρήθηκε ως δωρεά στους συγκεκριμένους πρόσφυγες συνολικής έκτασης 10000 στρεμμάτων, αποτελούσε μέχρι την απελευθέρωση το 1912 «Σουλτανικό κτήμα».

Με την απελευθέρωση έγινε «Βασιλικό κτήμα». Ο όρος «δωρεάν παραχώρηση» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και αυτό διότι οι αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους που εγκαταλείφθηκαν στον Πόντο ουδέποτε δόθηκαν από το ελληνικό κράτος αλλά υπολογίσθηκαν στις πολεμικές αποζημιώσεις που υποχρεώθηκε να καταβάλει η Ελλάδα προς την Τουρκία.

Παραχώρηση προς τους εγκατασταθέντες πρόσφυγες έγινε μόνο ως προς τη νομή, έκταση 11000 στρεμμάτων στην ορεινή περιοχή του Βερμίου για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν οι κάτοικοι αναπτύσσοντας αγελεδοτροφία και προβατοτροφία. Παρήγαγαν γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως βούτυρο και γιαούρτι το οποίο πουλούσαν σε παζάρια

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

Ακολουθήστε το Ροδοχωρίτης στο facebook

0 Σχόλια για το: "Ιστορία του Δασικού"

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε επώνυμα και με ελληνικούς χαρακτήρες.
Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.

Ανώνυμα σχόλια ή με διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

  Καλώς ήρθατε στο δικτυακό μας τόπο. Στο χώρο αυτό φιλοξενούνται πληροφορίες για το χωριό μας. Γενικές πληροφορίες, ιστορικά στοιχεία, δραστηριότητες διαφόρων φορέων, ομάδων ή και μεμονωμένων ανθρώπων του χωριού.

  Η σελίδα αυτή έχει ανοίξει για όλους εμάς. Όλους όσους θέλουν να μιλήσουν, να φωνάξουν, να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν, να αποδοκιμάσουν ή να επιδοκιμάσουν, να διαμαρτυρηθούν και τέλος πάντων να προτείνουν κάτι.

  Δεν υπάρχει υστεροβουλία, μόνο ανιδιοτέλεια. Αυτήν την προσπάθεια την κάνουν κάποιοι (δεν έχει σημασία ποιοι) για να συμμετέχουν όλοι (και όλοι έχουν σημασία!).

  Μία προσπάθεια με μεράκι από τους ανθρώπους του Χωριού για το χωριό και όχι μόνο.

  Και όπως θα έλεγε και ο λεγεωνάριος…
  ολάν σ’ αούτο το χωρίον ολ’ παλαλοί είναι ρε παιδί μου!…

  Επικοινωνήστε με το Ροδοχωρίτης στο:

  Image Hosted by ImageShack.us


  NewsLetter Ροδοχωρίτης

  Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Ροδοχωρίου και όχι μόνο στο Email σας

  Γράψτε εδώ το Email σας:

  Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας

  Παρακολουθήστε μας στο youtube
  Ο Καιρός στο Ροδοχώρι

  Αρχειοθήκη ιστολογίου

  Ροδοχωρίτης