Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Λίγα λόγια για το Ροδοχώρι

Αναρτήθηκε από Ροδοχωρίτης On 8:43 μ.μ.
Άποψη του Ροδοχωρίου από τον
Αγροτικό Συνεταιρισμό
Το Ροδοχώρι είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Νάουσας και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βερμίου. Μέχρι την εφαρμογή του συστήματος «Καποδίστριας» αποτελούσε κοινότητα μαζί με, τους κατεστραμμένους από τους Γερμανούς, οικισμούς Μεταμόρφωση και Άγιο Παύλο, χωριά που σήμερα δεν έχουν μόνιμους κατοίκους, αλλά αναπτύσσονται ταχύτατα σαν θερινά αλλά και χειμερινά θέρετρα.

Ως κοινότητα έφτανε περί τους 1000 μόνιμους κατοίκους. Σήμερα έχει γύρω στους 800 ψηφοφόρους. Η μετανάστευση, κυρίως η εσωτερική έχει και εδώ τις συνέπειές της.

Από την εφαρμογή του συστήματος «Καποδίστριας» αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Νάουσας. Εκκλησιαστικά όμως υπάγεται στην Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Απέχει 18 χλμ. από την έδρα της Μητρόπολης (Έδεσσα).

Η πρώτη ονομασία του χωριού ήταν «Μέγα Ρέμα», κατά τη τοπική διάλεκτο «Γκουλεμα Ρεκα» («μέγα ρέμα» στην καθομιλουμένη). Το 1956 το «Μέγα Ρέμα» μετονομάστηκε σε Ροδοχώρι που είναι και η επίσημη ονομασία του χωριού. Η τότε κοινοτική αρχή ζήτησε την μετονομασία του χωριού σε «Ροδόπολη». Ήταν το όνομα της μητρόπολης στην οποία υπαγόταν η περιοχή εκείνη της Τραπεζούντας. Το υπουργείο δεν έκανε δεκτό το αίτημα και ονόμασε το χωριό Ροδοχώρι.

Η σημερινή ονομασία, ίσως όχι εύηχη, εκφράζει την φυσική ομορφιά του τοπίου κατά την εποχή της άνοιξης όταν όλη η περιοχή είναι ανθοσκέπαστη.

Η πρώτη ονομασία (Μέγα Ρέμα) που οφείλεται σε ένα πραγματικά μεγάλο ρέμα που ξεκινάει από τα Δ – ΝΔ το χωριού και καταλήγει ΝΑ. Το ρέμα διαρρέεται από ένα ποτάμι που σχηματίζεται από τα νερά των διαφόρων πηγών και που το χειμώνα και την άνοιξη, λόγω των βροχών και έμμεσα των χιονοπτώσεων φουσκώνει τόσο ώστε να πλημμυρίζει τις χαμηλότερες περιοχές.

Ένα δεύτερο ρέμα, επίσης μεγάλο, ξεκινάει από την Β – ΒΔ πλευρά με κατεύθυνση ΒΑ και σε ένα σημείο τη «Σμίξη», συναντά το άλλο ρέμα. Η «σμίξη» είναι ένας τόπος σπάνιας και άγριας ομορφιάς στην περιοχή «Κράστας», με βράχια κομμένα απότομα που σχηματίζουν ένα βάραθρο 200-250 μέτρων. Στον γκρεμό που σχηματίζεται βλέπει κανείς από αντίκρυ και από απόσταση 500 περίπου μέτρων την είσοδο ενός σπηλαίου. Το σπήλαιο αυτό, είναι μεν καταγεγραμμένο, παραμένει δε ανεξερεύνητο. Αναφέρεται πάντως ότι κατοικήθηκε στην Νεολιθική εποχή.

Όλα τα υψώματα και οι γύρω λόφοι της «Κράστας» αποτελούνται από ασβεστόλιθο σκεπασμένο με αγριοπούρναρο και μένουν καταπράσινα χειμώνα καλοκαίρι

Έτσι το χωριό είναι κτισμένο σε μια περιοχή που από τις τρεις πλευρές του κλείνεται από ρέματα, στα δυτικά του υψώνονται λόφοι. Ανατολικά, απλώνεται η πεδιάδα των Γιαννιτσών μέχρι το Θερμαϊκό και βόρεια μπορεί να δει κανείς την πόλη της Έδεσσας. Μένει το νοτιοδυτικό άκρο όπου εκεί υψώνεται επιβλητικά το όρος Βέρμιο με το χιονοδρομικό κέντρο «Τρία – Πέντε Πηγάδια».

Το χωριό και η περιοχή έχει μια απίστευτη φυσική ομορφιά. Η μορφολογία του εδάφους έχει τέτοια ποικιλία ώστε σε καμιά περίπτωση δεν δίνεται η αίσθηση της μονοτονίας. Είναι μια πραγματική απόλαυση και συνάμα ψυχική και σωματική ανάπαυση ακόμα και για τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η πολλή πλούσια βλάστηση και οι πολλές φυσικές πηγές με τα κρύα και καθαρά νερά συμπληρώνουν συνοπτικά την ομορφιά του τοπιού.

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

Ακολουθήστε το Ροδοχωρίτης στο facebook

0 Σχόλια για το: "Λίγα λόγια για το Ροδοχώρι"

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε επώνυμα και με ελληνικούς χαρακτήρες.
Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.

Ανώνυμα σχόλια ή με διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

  Καλώς ήρθατε στο δικτυακό μας τόπο. Στο χώρο αυτό φιλοξενούνται πληροφορίες για το χωριό μας. Γενικές πληροφορίες, ιστορικά στοιχεία, δραστηριότητες διαφόρων φορέων, ομάδων ή και μεμονωμένων ανθρώπων του χωριού.

  Η σελίδα αυτή έχει ανοίξει για όλους εμάς. Όλους όσους θέλουν να μιλήσουν, να φωνάξουν, να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν, να αποδοκιμάσουν ή να επιδοκιμάσουν, να διαμαρτυρηθούν και τέλος πάντων να προτείνουν κάτι.

  Δεν υπάρχει υστεροβουλία, μόνο ανιδιοτέλεια. Αυτήν την προσπάθεια την κάνουν κάποιοι (δεν έχει σημασία ποιοι) για να συμμετέχουν όλοι (και όλοι έχουν σημασία!).

  Μία προσπάθεια με μεράκι από τους ανθρώπους του Χωριού για το χωριό και όχι μόνο.

  Και όπως θα έλεγε και ο λεγεωνάριος…
  ολάν σ’ αούτο το χωρίον ολ’ παλαλοί είναι ρε παιδί μου!…

  Επικοινωνήστε με το Ροδοχωρίτης στο:

  Image Hosted by ImageShack.us


  NewsLetter Ροδοχωρίτης

  Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Ροδοχωρίου και όχι μόνο στο Email σας

  Γράψτε εδώ το Email σας:

  Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας

  Παρακολουθήστε μας στο youtube
  Ο Καιρός στο Ροδοχώρι

  Αρχειοθήκη ιστολογίου

  Ροδοχωρίτης