Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

"Κλαδί ελιάς από τους Έλληνες μαθητές στους Τούρκους", μ' αυτόν τον τίτλο δημοσιεύτηκε στην τοπική τουρκική εφημερίδα το άρθρο σχετικά με την επίσκεψη 5 μαθητών και 3 καθηγητών του 3ου ΓΕΛ Βέροιας στην πόλη...
Ζονγκουλντάκ, στα παράλια του Εύξεινου πόντου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius με τίτλο: «Φανταστείτε ότι δεν υπάρχουν σύνορα... Όλοι ζούμε σ' ένα κίτρινο υποβρύχιο... Γιατί δεν το βάφουμε μπλε; Με σεβασμό στο παρελθόν και απολαμβάνοντας το παρόν ας πλεύσουμε για την Ευρώπη του μέλλοντος».

Το ταξίδι ξεκίνησε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου με πρώτη στάση την Κωνσταντινούπολη και το απαραίτητο προσκύνημα στον ναό της Αγίας Σοφίας, την επίσκεψη στην Βασιλική Κιστέρνα- το Βυζαντινό υδραγωγείο-, στην σκεπαστή αγορά ή αλλιώς Καπαλί Τσαρσί, στην Αιγυπτιακή αγορά με τα μπαχαρικά και με την απολαυστική κρουαζιέρα στον Βόσπορο.

Την επομένη η ομάδα έφτασε στον προορισμό της όπου συναντήθηκε με τους Τούρκους οικοδεσπότες της και τις ομάδες από τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ,την Πολωνία και την Βουλγαρία. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την φύτευση δέντρων στην αυλή του σχολείου και την φύτευση της ελιάς που οι Έλληνες μαθητές είχαν φέρει από την Ελλάδα ως δείγμα φιλίας και ειρήνης μεταξύ των λαών μας. Ακολούθησε η τελετή υποδοχής των εταίρων με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς , τραγούδια και εδέσματα και έπειτα από την περιήγηση στο τούρκικο σχολείο, έγινε ξενάγηση στο θαυμάσιο σπήλαιο της περιοχής. Οι μαθητές στην συνέχεια επισκέφτηκαν το πολιτιστικό κέντρο της πόλης όπου διδάχθηκαν την τέχνη της ζωγραφικής με το όνομα εμπρου  η αλλιώς  Μάρμπλινγκ γιατί το αποτέλεσμα θυμίζει μάρμαρο.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε την άλλη μέρα με την εκδρομή στην παραλιακή πόλη Αμάσρα- την αρχαία Σήσαμο-στο Αρχαιολογικό Μουσείο της οποίας βρίσκονται πολλές επιτύμβιες στήλες με επιγραφές στα αρχαία ελληνικά και πολλά αγγεία και αμφορείς της αρχαίας ελληνικής περιόδου.

Η δεύτερη εκδρομή του προγράμματος περιλάμβανε το χωριό Γιορούκ και την Σαφράμπολη, την πόλη του κρόκου, με τα παραδοσιακά ξύλινα αρχοντικά, τόσο καλά διατηρημένα που σε γυρνάνε σε άλλες εποχές. Ένα άλλο αξιοθέατο της περιοχής είναι το φαράγγι στο οποίο μια γυάλινη εξέδρα δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να νιώσει τον ίλιγγο που νιώθει κάποιος όταν περπατάει στο κενό πάνω από τον γκρεμό.

Την τέταρτη μέρα του προγράμματος οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους που είχαν θέμα την θρησκεία και τα ήθη και έθιμα μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το Ραμαζάνι του Ισλάμ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας δόθηκε θεατρική παράσταση στα τουρκικά, που ήταν μέρος του προγράμματος, με τον τίτλο Κουρμπάν που σημαίνει θυσία και είχε ως θέμα την θέση της γυναίκας στην κοινωνία και ήταν εμπνευσμένο από την αρχαία ελληνική τραγωδία  «Μήδεια».

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με το Πανεπιστήμιο Μπουλέντ Ετσεβίτ της πόλης, ένα πραγματικό στολίδι της με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του, τις πολυάριθμες σχολές του, τους κοιτώνες και την αναπτυγμένη τεχνολογία.

Ήταν ένα ταξίδι που έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες μαθητές και καθηγητές να πάρουν μια γεύση από τον τρόπο ζωής στην Τουρκία, να απολαύσουν την πραγματική φιλοξενία των κατοίκων της, να δοκιμάσουν την νόστιμη κουζίνα τους και να γνωρίσουν τον τρόπο που διασκεδάζουν. Ήταν ένα μάθημα ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς, γεωγραφίας, θρησκευτικών  μα πάνω από όλα ένα μάθημα ανθρωπιάς ότι οι λαοί μπορεί να είναι φίλοι άσχετα από φυλή και εθνικότητα.

Ακολουθεί άρθρο που δημοσιεύτηκε σε  τοπική εφημερίδα

Στο λύκειο φύσηξε ελληνικός άνεμος
Με το πρόγραμμα Comenius που στοχεύει στην απόκτηση των βασικών δεξιοτήτων για την προσωπική εξέλιξη και στην δυνατότητα γνωριμίας με την ευρωπαϊκή πολιτιστική παράδοση, τη γλωσσική ποικιλότητα και την αξία τους, οι μαθητές που ήρθαν στο Zonguldak περιηγήθηκαν στο Λύκειο της Ανατολίας του Zonguldak. Στο πρόγραμμα υλοποίησης σχετικά με τις θρησκείες και τα δόγματα πραγματοποιείται σε μια σειρά δρώμενων που ενώνουν τις πολιτιστικές παραδόσεις. Τούρκοι και ξένοι μαθητές, συνοδεία του Έλληνα εκπαιδευτή, έμαθαν το Συρτάκι που είναι ελληνικός δημοτικός χορός. 


Οι μαθητές που έδειξαν τις φιγούρες μία μία, πρόσφεραν κεφάτες στιγμές. Οι μαθητές που περιηγήθηκαν στο Zonguldak και στη γύρω περιοχή συμμετείχαν σε εκδρομή που διοργανώθηκε προς το σπήλαιο Gökgöl του Zonguldak στο Bartin Amasra,στο Karabük και στη Σαφράμπολη. Μαθητές και εκπαιδευτές εκφράζοντας την ικανοποίηση τους από το πρόγραμμα που καταρτίστηκε  δήλωσαν ότι έμειναν έκθαμβοι από τις φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Επιπλέον οι μαθητές, ως επισκέπτες δίπλα στις τούρκικες οικογένειες διδάχθηκαν από τα τοπικά φαγητά που τους προσφέρθηκαν στα σπίτια που φιλοξενήθηκαν.

Οι μαθητές που πήγαν στη  Σαφράμπολη κατά την περιήγηση στο χωριό Yörük βοήθησαν τις γυναίκες που έκαναν γκοζλεμέδες. Στη Σαφράμπολη τράβηξαν αναμνηστική φωτογραφία 


Φωτογραφίες...

 

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

Ακολουθήστε το Ροδοχωρίτης στο facebook

0 Σχόλια για το: "Μαθητές και καθηγητές του 3ου ΓΕΛ Βέροιας επισκέπτονται την Τουρκία"

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε επώνυμα και με ελληνικούς χαρακτήρες.
Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.

Ανώνυμα σχόλια ή με διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

  Καλώς ήρθατε στο δικτυακό μας τόπο. Στο χώρο αυτό φιλοξενούνται πληροφορίες για το χωριό μας. Γενικές πληροφορίες, ιστορικά στοιχεία, δραστηριότητες διαφόρων φορέων, ομάδων ή και μεμονωμένων ανθρώπων του χωριού.

  Η σελίδα αυτή έχει ανοίξει για όλους εμάς. Όλους όσους θέλουν να μιλήσουν, να φωνάξουν, να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν, να αποδοκιμάσουν ή να επιδοκιμάσουν, να διαμαρτυρηθούν και τέλος πάντων να προτείνουν κάτι.

  Δεν υπάρχει υστεροβουλία, μόνο ανιδιοτέλεια. Αυτήν την προσπάθεια την κάνουν κάποιοι (δεν έχει σημασία ποιοι) για να συμμετέχουν όλοι (και όλοι έχουν σημασία!).

  Μία προσπάθεια με μεράκι από τους ανθρώπους του Χωριού για το χωριό και όχι μόνο.

  Και όπως θα έλεγε και ο λεγεωνάριος…
  ολάν σ’ αούτο το χωρίον ολ’ παλαλοί είναι ρε παιδί μου!…

  Επικοινωνήστε με το Ροδοχωρίτης στο:

  Image Hosted by ImageShack.us


  NewsLetter Ροδοχωρίτης

  Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Ροδοχωρίου και όχι μόνο στο Email σας

  Γράψτε εδώ το Email σας:

  Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας

  Παρακολουθήστε μας στο youtube
  Ο Καιρός στο Ροδοχώρι

  Αρχειοθήκη ιστολογίου

  Ροδοχωρίτης