Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Ηλίας Τσέχος στον «ΦΙΛΟΛΟΓΟ» «Οδοιπορία» στη Θεσσαλονίκη «Η ποίηση τουλάχιστον βάλτος του μέλλοντος, δίχως κουνούπια»...

Στη σειρά «Λογοτεχνικό Καλλιτεχνικό Αναλόγιο», τις Πέμπτες, ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., καλωσόρισε τον ποιητή Ηλία Τσέχο, στο σπίτι του «ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ», Μπρούφα 12, Θεσσαλονίκη, 29/10/2015, όπου και παρουσίασε συνολικά το έργο του.

Με εξομολογητική διάθεση και πλατιά βάθη, μίλησε για τους στόχους της ποίησης, τις δημιουργικές στιγμές της, τα καμώματά της, την τεχνική του, πότε έρχεται η έμπνευση, πότε έρχεται το ποίημα, πώς και όποτε στον αναγνώστη φτάνει, τονίζοντας «δεν θα τολμούσα ποτέ να κάνω τα σαράντα χρόνια αναδρομής και οδοιπορίας, εάν δεν ήμουν μαζί σας».

Στη συνέχεια, διάβασε με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό μεταδόσιμο τρόπο, ποιήματα από τις τελευταίες συλλογές του, συζήτησε με το κοινό, που γέμισε τον «μικρό» χώρο της αίθουσας του «ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ», σε ένα τόσο εύφορο, όμορφο κλίμα, δημιουργώντας θερμή και φιλική ατμόσφαιρα έλξεων.

Κύλισαν δύο ώρες άμεσης επικοινωνίας, με τους παρευρισκόμενους να απολαμβάνουν πραγματικά ένα γενναίο ταξίδι τομής στην ποίηση.

Ο Γιάννης Τζανής παρουσίασε τον ποιητή και συντόνισε τη συζήτηση με ολωσδιόλου δυναμικές παρεμβάσεις, ενθουσιάζοντας, αναφερόμενος στα αρχαία ελληνικά επιγράμματα, απαγγέλλοντάς τα παραδειγματικά, με αφορμή το σπουδαίο επιγραμματικό ύφος γραφής του Ηλία Τσέχου, που αναδείχθηκε και συζητήθηκε ενδελεχώς στη συνάντηση.

Ο ποιητής έκλεισε τη βραδιά με τα εκρηκτικά χάικου της αλεπούς, ευχαριστώντας τον «ΦΙΛΟΛΟΓΟ» και τους τυχερούς ελεύσεως στο Λογοτεχνικό Καλλιτεχνικό Αναλόγιο.


Τα χάικου της αλεπούς

Λουσμένη στο φως
Απειλούσες ωραία
Τις πονηρίες

Τι φύλλο ήσουν;
Θηλυκό, αρσενικό;
Αγαπήθηκες;

Ζητούσες γιατρό;
Φάρμακα, τις φωλέες;
Αυτομολούσες;
Πως μας κοιτούσες!
Ξαφνιασμένη, ντροπαλή
Και λυπημένη

Ορεσίβια
Όψη παραμυθένια
Πικρή Καστοριά

Αλεπουδάκι!
Γράφοντας ποιήματα
Πας δεν γυρίζεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

Ακολουθήστε το Ροδοχωρίτης στο facebook

0 Σχόλια για το: "ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., καλωσόρισε τον ποιητή Ηλία Τσέχο, στο σπίτι του «ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ»"

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε επώνυμα και με ελληνικούς χαρακτήρες.
Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.

Ανώνυμα σχόλια ή με διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

  Καλώς ήρθατε στο δικτυακό μας τόπο. Στο χώρο αυτό φιλοξενούνται πληροφορίες για το χωριό μας. Γενικές πληροφορίες, ιστορικά στοιχεία, δραστηριότητες διαφόρων φορέων, ομάδων ή και μεμονωμένων ανθρώπων του χωριού.

  Η σελίδα αυτή έχει ανοίξει για όλους εμάς. Όλους όσους θέλουν να μιλήσουν, να φωνάξουν, να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν, να αποδοκιμάσουν ή να επιδοκιμάσουν, να διαμαρτυρηθούν και τέλος πάντων να προτείνουν κάτι.

  Δεν υπάρχει υστεροβουλία, μόνο ανιδιοτέλεια. Αυτήν την προσπάθεια την κάνουν κάποιοι (δεν έχει σημασία ποιοι) για να συμμετέχουν όλοι (και όλοι έχουν σημασία!).

  Μία προσπάθεια με μεράκι από τους ανθρώπους του Χωριού για το χωριό και όχι μόνο.

  Και όπως θα έλεγε και ο λεγεωνάριος…
  ολάν σ’ αούτο το χωρίον ολ’ παλαλοί είναι ρε παιδί μου!…

  Επικοινωνήστε με το Ροδοχωρίτης στο:

  Image Hosted by ImageShack.us


  NewsLetter Ροδοχωρίτης

  Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Ροδοχωρίου και όχι μόνο στο Email σας

  Γράψτε εδώ το Email σας:

  Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας

  Παρακολουθήστε μας στο youtube
  Ο Καιρός στο Ροδοχώρι

  Αρχειοθήκη ιστολογίου

  Ροδοχωρίτης